16 Απριλίου 2011

ΑΣΦΑΛΕΣ FACEBOOK


Αποφύγετε επικίνδυνα κλικ σε links που δηµοσιεύονται στο feed σας
Το Internet έχει γίνει αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής µας και οι απανταχού ψηφιακοί απατεώνες το γνωρίζουν πολύ καλά.
Οι εταιρείες ασφαλείας επισηµαίνουν, άλλωστε, ότι οι επιθέσεις που προέρχονται από το Διαδίκτυο αυξάνονται µε αµείωτο ρυθµό. Βασική τακτική των κυβερνοεγκληµατιών του Internet είναι να µας οδηγήσουν, µε κάποιο τρόπο, σε κατάλληλα τροποποιηµένες σελίδες του Web, που περιέχουν κακόβουλο κώδικα, ο οποίος -ουκ ολίγες φορές- µπορεί να "εµφυτευτεί" στο σύστηµά µας µετά από µια απλή επίσκεψή µας σε αυτές.

Μια λύση για την αντιµετώπιση τέτοιων απειλών είναι το Norton Safe Web [Δωρεάν,safeweb.norton.com]. Η εφαρµογή ελέγχει κατά πόσο είναι ασφαλές ένα website ή ένα συγκεκριµένο URL και µας προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν τα επισκεπτόµαστε.
To Norton Safe Web for Facebook πάει ένα ακόµα βήµα παραπέρα, καθώς επιχειρεί να µας προστατέψει από τους κακόβουλους χρήστες που επιδιώκουν να εκµεταλλευτούν τη δηµοτικότητα της µεγαλύτερης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης. Αποτελεί, δε, ένα application που χρησιµοποιεί τη βάση δεδοµένων του Safe Web για να "σκανάρει" τα feeds ενός χρήστη του Facebook.
Η χρησιµότητα αυτού του application έγκειται στο ότι λειτουργεί ανεξάρτητα από τον υπολογιστή µε τον οποίο συνδεόµαστε στο Facebook, όπως από υπολογιστές τρίτων µε ενδεχοµένως πιο χαλαρά µέτρα ασφαλείας από αυτά που έχουµε ενεργοποιήσει στον δικό µας.

EΛΕΓΧΟΣ LINKS

Αν θέλετε να εγκαταστήσετε τo Norton Safe Web for Facebook, θα πρέπει να επισκεφτείτε τη διεύθυνση tinyurl.com/338cc46 και να επιλέξετε το Go to application - θα χρειαστεί να κάνετε login µε το λογαριασµό σας στο Facebook, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
Για να εγκατασταθεί η εφαρµογή, θα πρέπει στο επόµενο βήµα να επιτρέψετε στο  Norton Safe Web [µε κλικ στο Allow] να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ σας, στον κύκλο των φίλων σας και σε ό,τι άλλο χρειάζεται προκειµένου να λειτουργήσει.
Αν η υπηρεσία χρειαστεί επιπλέον δικαιώµατα πρόσβασης στο λογαριασµό σας, θα εµφανίσει το µήνυµα Additional Permission Required. Σε µια τέτοια περίπτωση κάνετε κλικ στο "Grant us permission to access your stream". Έτσι, θα εµφανιστεί ένα πλαίσιο διαλόγου στο οποίο θα χρειαστεί να επιτρέψετε ή όχι την πρόσβαση -µε κλικ στο Allow- στα περιεχόµενα που απαιτούνται.

Ακολούθως, η εφαρµογή θα ελέγξει τα feeds των τελευταίων 24 ωρών και θα σας εµφανίσει τα αποτέλεσµα, κατά πόσο δηλαδή είναι ασφαλή ή όχι τα links που δηµοσιεύονται στο News feed σας. Τα αποτελέσµατα εµφανίζονται µε τη µορφή λίστας, όπου τα links ταξινοµούνται ως ασφαλή [safe], επικίνδυνα [warnings] και µη ελέγξιµα[untested].
Από εκεί και πέρα, όσο το έχετε ενεργό, το Norton Safe Web θα ελέγχει αυτόµατα τα feeds των τελευταίων 24 ωρών.

Όπως θα διαπιστώσετε, το Norton Safe Web δε σας παρέχει αρκετά στοιχεία για το ίδιο, ούτε διαθέτει πολλές ρυθµίσεις, που ενδεχοµένως να επιθυµούν οι πιο προχωρηµένοι χρήστες. Παρ' όλα αυτά, σας προσφέρει ένα πρώτο επίπεδο προστασίας, ειδικά αν δε χρησιµοποιείτε κάποιο άλλο πρόγραµµα προστασίας.

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑΣύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Kaspersky Lab, ο αριθμός των κακόβουλων προγραμμάτων που εξαπολύουν επιθέσεις κατά mobile συσκευών υπερδιπλασιάστηκε κατά την περίοδο Αύγουστος 2009-Δεκέμβριος 2010.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 2010, οι νέες απειλές για mobile συσκευές αυξήθηκαν κατά 65% σε σχέση με το 2009. Επιπλέον, οι ειδικοί της Kaspersky Lab εντόπισαν πάνω από 1.000 παραλλαγές 153 διαφορετικών κατηγοριών mobile malware μέχρι και τα τέλη του 2010. Σε πρόσφατη ανάλυση του, ο Denis Maslennikov, Senior Malware Analyst της Kaspersky Lab, σημείωσε: «Ο αριθμός των πλατφόρμων που μπήκε στο στόχαστρο των κακόβουλων προγραμμάτων αυξήθηκε σημαντικά το 2010».

Σύμφωνα με την ανάλυση, η αυξανόμενη απήχηση της πλατφόρμας Android έχει αναπόφευκτα τραβήξει το ενδιαφέρον των κυβερνοεγκληματιών. Το πρώτο κακόβουλο πρόγραμμα για Android εντοπίστηκε τον Αύγουστο του 2010. Έκτοτε, έχουν δημιουργηθεί 15 κακόβουλα προγράμματα και συνολικά 7 οικογένειες απειλών για Android. Οι πρώτες απειλές που στόχευαν το λειτουργικό σύστημα του iPhone της Apple εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου παρακολούθησης, αλλά επηρέασαν μόνο «σπασμένες» συσκευές, στις οποίες γινόταν εγκατάσταση παιχνιδιών από τρίτους developers και λογισμικού που δεν είχε αναπτυχθεί από την Apple. Οι περισσότερες mobile απειλές συνέχισαν να στοχεύουν την πλατφόρμα Java 2 Micro Edition (J2ME), η οποία υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό κινητών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν μόνο τα smartphones, αλλά και τα απλά κινητά τηλέφωνά. Επίσης, ιδιαίτερα «δημοφιλείς» αποδείχτηκαν οι πλατφόρμες Symbian και Python (δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα).

«Η χρήση των SMS Trojans αποτελεί ακόμα τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο, με τον οποίο οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να κερδίσουν χρήματα. Ο λόγος είναι σχετικά απλός: οποιαδήποτε κινητή συσκευή – είτε μιλάμε για smartphones, είτε για απλά κινητά τηλέφωνα – συνδέεται άμεσα με τα χρήματα του χρήστη, μέσω του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας. Αυτό είναι που εκμεταλλεύονται οι κυβερνοεγκληματίες», εξηγεί στην ανάλυση του ο Denis Maslennikov.

Από το 2010 και μετά, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων με ειδικές χρεώσεις σταμάτησε να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική απόσπασης χρημάτων για όσους αναπτύσσουν απειλές για διαφορετικές πλατφόρμες. Μεταξύ των νέων παράνομων πρακτικών που εφαρμόστηκαν, περιλαμβάνονται η ανακατεύθυνση των χρηστών mobile banking υπηρεσιών σε ιστοσελίδες phishing και η απόσπαση κωδικών ασφαλείας που στέλνονται από τράπεζες σε κινητά τηλέφωνα. Οι mobile απειλές έχουν γίνει πιο περίπλοκες από ποτέ, καθώς έχουν πλέον εμφανιστεί και mobile botnets, αλλά και τύποι λογισμικού που ελέγχονται εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τον Denis Maslennikov: «Αυτό σημαίνει ότι οι επιθέσεις που εξαπολύονται από mobile απειλές έχουν περάσει σε ένα πραγματικά νέο επίπεδο».

Η Kaspersky Lab προβλέπει αύξηση του αριθμού των τρωτών σημείων που εντοπίζονται σε mobile πλατφόρμες, καθώς και αύξηση του αριθμού απειλών για Android συστήματα. Τέλος, εκτιμά ότι οι κυβερνοεγκληματίες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται συντομευμένους αριθμούς ειδικών χρεώσεων.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ


Τι σημαίνει ασφάλεια δικτύων;


Η ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών μπορεί να οριστεί ως η δυνατότητα ενός δικτύου ή συστήματος πληροφοριών να αντισταθεί, σε δεδομένο επίπεδο αξιοπιστίας, σε τυχαία συμβάντα ή κακόβουλες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη διάθεση, την επαλήθευση ταυτότητας, την ακεραιότητα και την τήρηση του απορρήτου των δεδομένων που έχουν αποθηκευθεί ή μεταδοθεί καθώς και τις συναφείς υπηρεσίες που παρέχονται είτε είναι προσβάσιμες μέσω των δικτύων και συστημάτων αυτών.


Ποιες είναι οι γενικές απαιτήσεις για την ασφάλεια δικτύων;


Η προστασία ενός δικτύου το οποίο συνδέεται και με το Internet είναι ένα θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμοί. Οι γενικές απαιτήσεις ασφάλειας δικτύων και συστημάτων πληροφοριών μπορούν να διατυπωθούν με τα εξής τέσσερα, αλληλένδετα χαρακτηριστικά:


α) Διάθεση: Με τον όρο διάθεση εννοούμε ότι τα δεδομένα είναι προσβάσιμα και οι υπηρεσίες λειτουργούν, παρά τις όποιες τυχόν διαταραχές, όπως διακοπή τροφοδοσίας, φυσικές καταστροφές, ατυχήματα ή επιθέσεις.


β) Επαλήθευση ταυτότητας: Επιβεβαίωση της δηλούμενης ταυτότητας φορέων ή χρηστών. Για την επαλήθευση ταυτότητας απαιτούνται κατάλληλες μέθοδοι για διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως είναι η ηλεκτρονική σύναψη σύμβασης, ο έλεγχος της πρόσβασης σε ορισμένα δεδομένα και υπηρεσίες (π.χ. για τους τηλεργαζόμενους) και η επαλήθευση ιστοθέσεων (π.χ. για διαδικτυακές τράπεζες). Πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανωνυμίας, δεδομένου ότι πολλές υπηρεσίες δεν χρειάζονται την ταυτότητα του χρήστη αλλά μόνο αξιόπιστη επιβεβαίωση ορισμένων κριτηρίων (των καλουμένων "ανώνυμων διαπιστευτηρίων"), όπως η φερεγγυότητα.


γ) Ακεραιότητα: Επιβεβαίωση ότι τα δεδομένα που έχουν αποσταλεί, παραληφθεί η αποθηκευθεί είναι πλήρη και δεν έχουν υποστεί αλλοίωση.


δ) Τήρηση του απορρήτου: Προστασία επικοινωνιών ή αποθηκευμένων δεδομένων έναντι υποκλοπής και ανάγνωσης από μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Απαιτείται ιδιαίτερα για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων και είναι μία από τις απαιτήσεις που ανταποκρίνεται στο μέλημα προστασίας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών δικτύων επικοινωνιών.


Ποια είναι τα βασικότερα είδη επιθέσεων κατά της ασφάλειας των δικτύων και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;


α) Υποκλοπή επικοινωνιών. Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες μπορούν να υποκλαπούν και τα δεδομένα να αντιγραφούν ή να τροποποιηθούν. Η υποκλοπή μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους.


Ενδεχόμενη ζημία: Η παράνομη υποκλοπή μπορεί να προξενήσει βλάβη, τόσο ως παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των ατόμων, όσο και μέσω της εκμετάλλευσης των δεδομένων που έχουν υποκλαπεί, όπως συνθηματικών ή στοιχείων από πιστωτικές κάρτες για εμπορικό κέρδος ή δολιοφθορά.


Πιθανές λύσεις: Άμυνα έναντι της υποκλοπής μπορεί να προέλθει με την κρυπτογράφηση των δεδομένων που μεταδίδονται μέσω του δικτύου.


β) Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε υπολογιστές και δίκτυα υπολογιστών (hacking, cracking). Η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή σε ένα δίκτυο υπολογιστών πραγματοποιείται συνήθως κακόβουλα με την πρόθεση αντιγραφής, τροποποίησης ή καταστροφής δεδομένων. Αυτό τεχνικά αποκαλείται παρείσφρυση και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως: i) με την αξιοποίηση πληροφοριών που προέρχονται από το εσωτερικό, επιθέσεις "λεξικού", ii) με βίαιες επιθέσεις (εκμεταλλευόμενες την τάση των χρηστών να επιλέγουν προβλέψιμα συνθηματικά), iii) με χειραγώγηση (που εκμεταλλεύεται την τάση των χρηστών να αποκαλύπτουν πληροφορίες σε φαινομενικά αξιόπιστα άτομα), και iv) με την υποκλοπή συνθηματικών.


Ενδεχόμενη ζημία: Η μη εξουσιοδοτημένη παρείσφρυση έχει ενίοτε ως κίνητρο διανοητική πρόκληση και όχι κερδοσκοπία. Ωστόσο, αυτό που αρχίζει ως μια διαδικασία παρενόχλησης αναδεικνύει τα τρωτά σημείων των δικτύων πληροφοριών και παρακινεί άτομα με εγκληματική ή δόλια πρόθεση να εκμεταλλευθούν αυτές τις αδυναμίες. Η προστασία κατά της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες, περιλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών, τραπεζικών λογαριασμών και δεδομένων υγείας, αποτελεί δικαίωμα των ατόμων. Για το δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία, οι επιβουλές κυμαίνονται από την οικονομική κατασκοπεία έως τη δυνητική τροποποίηση εσωτερικών ή δημόσιων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της αλλοίωσης του περιεχομένου δικτυακών τόπων.


Πιθανές λύσεις: Η πλέον κοινή μέθοδος προστασίας έναντι μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης είναι οι έλεγχοι συνθηματικού και η εγκατάσταση firewall. Ωστόσο, με αυτά παρέχεται περιορισμένη μόνο προστασία, και πρέπει να συμπληρώνεται και από άλλους ελέγχους ασφαλείας, όπως η αναγνώριση επιθέσεων, η ανίχνευση παρείσφρυσης και οι έλεγχοι στο επίπεδο εφαρμογής (περιλαμβανομένων των "έξυπνων καρτών").


γ) Διατάραξη δικτύων (denial of service), δηλαδή πρόκληση κατάρρευσης ενός δικτύου λόγω υπερφόρτωσης. Τα δίκτυα είναι σε μεγάλο βαθμό ψηφιοποιημένα και ελέγχονται από υπολογιστές. Ο πλέον κοινός λόγος διατάραξης δικτύου υπήρξε κατά το παρελθόν η βλάβη στο σύστημα υπολογιστή που ελέγχει το δίκτυο, ενώ οι επιθέσεις εναντίον δικτύου κατευθύνονταν κυρίως προς τους εν λόγω υπολογιστές. Σήμερα, οι περισσότερες επιθέσεις εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και ευπάθειες των συστατικών στοιχείων του δικτύου/λειτουργικά συστήματα, δρομολογητές, μεταγωγείς, εξυπηρετητές ονομάτων κλπ.).


Οι επιθέσεις μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές: α) Επιθέσεις εναντίον εξυπηρετητών ονομάτων τομέα (DNS), β) Επιθέσεις δρομολόγησης, γ) Επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσίας.


Ενδεχόμενη ζημία: Οι διακοπές είναι επιζήμιες για ορισμένες ιστοσελίδες, καθώς οι επιχειρήσεις βασίζονται ολοένα περισσότερο στην ανεμπόδιστη διάθεση των δικτυακών τους τόπων για τις εμπορικές τους συναλλαγές.


Πιθανές λύσεις: Οι επιθέσεις σε εξυπηρετητές DNS αντιμετωπίζονται κατ' αρχάς εύκολα με την επέκταση των πρωτοκόλλων DNS, π.χ. χρησιμοποιώντας ασφαλείς επεκτάσεις DNS που βασίζονται σε κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού. Πολύ δυσκολότερη είναι η άμυνα εναντίον επιθέσεων κατά του συστήματος δρομολόγησης. Το Internet έχει σχεδιαστεί για μεγιστοποίηση της ευελιξίας στη δρομολόγηση, καθώς με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η πιθανότητα απώλειας υπηρεσίας σε περίπτωση που καταρρεύσει ένα μέρος της υποδομής του δικτύου. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα για ασφαλή πρωτόκολλα δρομολόγησης, ιδίως σε δρομολογητές κορμού.


Ο όγκος των μεταδιδόμενων δεδομένων δεν επιτρέπει λεπτομερές φιλτράρισμα, καθώς η εν λόγω επαλήθευση θα προκαλούσε ακινητοποίηση των δικτύων. Για το λόγο αυτό, τα δίκτυα εκτελούν μόνο βασικό φιλτράρισμα και λειτουργίες ελέγχου πρόσβασης, ενώ οι πιο εξειδικευμένες λειτουργίες ασφαλείας (π.χ. έλεγχος ταυτότητας, ακεραιότητα, κρυπτογράφηση) τοποθετούνται στα όρια των δικτύων, δηλ. στα τερματικά και στους εξυπηρετητές δικτύων που λειτουργούν ως τερματικά σημεία.


δ) Εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού που τροποποιεί ή καταστρέφει δεδομένα (ιοί, worms και Trojan horses). Οι υπολογιστές λειτουργούν με λογισμικό. Το λογισμικό όμως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για να θέσει εκτός λειτουργίας έναν υπολογιστή, για να εξαλείψει ή να τροποποιήσει δεδομένα. Εάν ένας τέτοιος υπολογιστής είναι μέρος του δικτύου διαχείρισης, μπορεί η δυσλειτουργία του να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις. Ο ιός είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναπαράγει τον κώδικά του προσκολλώμενο σε άλλα προγράμματα, με τρόπο ώστε ο κώδικας του ιού να εκτελείται κατά την εκτέλεση προγράμματος του υπολογιστή που έχει προσβληθεί. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι κακόβουλου λογισμικού: ορισμένοι βλάπτουν μόνο τον υπολογιστή όπου έχουν αντιγραφεί, ενώ άλλοι μεταδίδονται σε άλλα δικτυωμένα προγράμματα. Υπάρχουν λ.χ. προγράμματα (με την ονομασία "λογικές βόμβες") που παραμένουν αδρανή μέχρι την ενεργοποίησή τους από κάποιο γεγονός, όπως μια συγκεκριμένη ημερομηνία, π.χ. Τρίτη και 13. Άλλα προγράμματα εμφανίζονται ως καλοήθη, όταν όμως ανοίγουν εκδηλώνουν κακόβουλη επίθεση (για το λόγο αυτό αποκαλούνται "Δούρειοι Ίπποι" - Trojans). Άλλα προγράμματα (ονομαζόμενα "σκουλήκια" - worms) δεν προσβάλλουν άλλα προγράμματα όπως ο ιός, αλλά δημιουργούν αντίγραφά τους, τα οποία με τη σειρά τους αναπαράγονται, κατακλύζοντας τελικά ολόκληρο το σύστημα.


Ενδεχόμενη ζημία: Οι ιοί μπορούν να είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί, όπως φαίνεται και από το υψηλό κόστος ορισμένων πρόσφατων επιθέσεων (π.χ. "I Love you", "Melissa" και "Kournikova").


Πιθανές λύσεις: Ο κύριος τρόπος άμυνας είναι το λογισμικό κατά των ιών (antivirus), που διατίθεται σε διάφορες μορφές, για παράδειγμα σαρωτές ιών και απολυμαντές, που εντοπίζουν και αχρηστεύουν γνωστούς ιούς. Το κύριο ελάττωμά τους είναι ότι δεν εντοπίζουν εύκολα νέους ιούς, ακόμα και με τακτική ενημέρωση. Άλλο παράδειγμα άμυνας κατά των ιών είναι ο ελεγκτής ακεραιότητας. Για να μπορέσει ένας ιός να προσβάλει έναν υπολογιστή, θα πρέπει να αλλάξει κάτι στο σύστημα αυτό. Ο έλεγχος ακεραιότητας θα μπορούσε να εντοπίζει τις εν λόγω αλλαγές, ακόμα και αν έχουν προκληθεί από άγνωστους ιούς.


ε) Παραπλάνηση/ψευδής δήλωση. Με την αποκατάσταση μιας δικτυακής σύνδεσης ή την παραλαβή δεδομένων, ο χρήστης συνάγει την ταυτότητα του συνομιλητή του με βάση το περικείμενο (context) της επικοινωνίας. Το δίκτυο παρέχει ορισμένες ενδείξεις ως προς αυτό. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος επιθέσεων προέρχεται από άτομα που γνωρίζουν το περικείμενο "από μέσα", δηλ. από μυημένους. Όταν ένας χρήστης επιλέγει έναν αριθμό ή έναν τύπο ηλεκτρονικής διεύθυνσης στον υπολογιστή, αναμένει ότι θα φθάσει στον επιθυμητό προορισμό. Αυτό αρκεί για πολλές εφαρμογές, όχι όμως για σημαντικές επαγγελματικές συναλλαγές ή για ιατρικές, οικονομικές ή επίσημες επικοινωνίες, όπου απαιτείται υψηλότερος βαθμός ελέγχου ταυτότητας, ακεραιότητας και τήρησης του απορρήτου.


Ενδεχόμενη ζημία: Η παραπλάνηση ατόμων ή φορέων είναι επιζήμια κατά διαφορετικούς τρόπους. Οι πελάτες ενδέχεται να τηλε-φορτώσουν κακόβουλο λογισμικό από δικτυακό τόπο που αντιποιείται έμπιστη πηγή. Ενδέχεται να δοθούν εμπιστευτικές πληροφορίες σε λάθος άτομα. Η παραπλάνηση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε άρνηση αναγνώρισης online συμβάσεων κ.λπ. Η μεγαλύτερη ίσως ζημία είναι το γεγονός ότι η έλλειψη επαλήθευσης ταυτότητας αποτρέπει δυνητική πελατεία.


Πιθανές λύσεις: Οι απόπειρες εισαγωγής της επαλήθευσης ταυτότητας στα δίκτυα, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του πρωτοκόλλου SSL, αποτελεί ήδη χρήσιμο βήμα για τη διασφάλιση ορισμένου επιπέδου τήρησης του απορρήτου. Τα Ιδεατά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) χρησιμοποιούν SSL και IPsec για επικοινωνίες μέσω επισφαλών ιντερνετικών και ανοιχτών καναλιών, διαφυλάσσοντας δεδομένο επίπεδο ασφάλειας. Οι λύσεις αυτές είναι ωστόσο περιορισμένης χρησιμότητας, δεδομένου ότι βασίζονται σε ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι τα πιστοποιητικά αυτά δεν έχουν παραχαραχθεί. Η εξασφάλιση αυτή μπορεί να παρέχεται από τρίτο μέρος, που συχνά αναφέρεται ως "Αρχή Πιστοποίησης", ή στην οδηγία για τις ηλεκτρονικές υπογραφές "Πάροχος Υπηρεσίας Πιστοποίησης". Το πρόβλημα που αφορά στην ευρύτερη αποδοχή της λύσης αυτής είναι παρεμφερές με το πρόβλημα της κρυπτογράφησης - πρόκειται για την ανάγκη διαλειτουργικότητας και διαχείρισης κλειδιού. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τα VPN , καθώς μπορούν να αναπτυχθούν ιδιόκτητες λύσεις - πρόκειται όμως για μείζον εμπόδιο σε δημόσια δίκτυα.

11 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ USB


Κρυπτογραφήστε τα δεδοµένα σας, και σε φορητά µέσα αποθήκευσης
Η τεράστια πτώση τιµής που παρουσιάζουν τα USB flash drives και η πρακτικότητα που προσφέρουν για εύκολη µεταφορά δεδοµένων, τα έχουν κάνει αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητάς µας. Αν προσθέσουµε το γεγονός ότι χρησιµοποιούνται και για µεταφορά προσωπικών ή σηµαντικών αρχείων, τότε σίγουρα θα δηµιουργήσουν πονοκέφαλο σε όποιον τα χάσει και κυρίως αν τα αρχεία αυτά πέσουν σε άγνωστα χέρια. Θεωρείται, λοιπόν, απαραίτητη η κρυπτογράφηση τουλάχιστον κάποιων από τα δεδοµένα που υπάρχουν στις συσκευές αυτές. Πολλές εταιρείες προσφέρουν πολύ αξιόλογα προγράµµατα για να καλύψουν την ανάγκη αυτή. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά χρειάζονται Administrator Privileges για να λειτουργήσουν. Αυτό τα καθιστά άχρηστα σε υπολογιστές µε περιορισµένα δικαιώµατα όπως, για παράδειγµα, στη δουλειά ή σε Internet cafés.

ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣ
Το Rohos Mini Drive [www.rohos.com/products/rohos-mini-drive] δηµιουργεί κρυφά και κρυπτογραφηµένα εικονικά partitions σε USB flash drives. Μάλιστα, το συγκεκριµένο πρόγραµµα είναι portable. Εποµένως, από τη στιγµή που θα κάνετε όλες τις απαραίτητες ρυθµίσεις, θα µπορείτε να το χρησιµοποιείτε σε κάθε υπολογιστή χωρίς να απαιτείται άλλη εγκατάσταση. Όπως προαναφέρθηκε, το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα της εφαρµογής είναι ότιδε χρειάζεται Administrator Privileges. Το µοναδικό ίσως µειονέκτηµα είναι ότι τα εικονικά partitions που δηµιουργεί, έχουν µέγεθος µέχρι 2GB. Το µέγεθος αυτό κρίνεται ικανοποιητικό για να καλύψει τις ανάγκες του µέσου χρήστη, αλλά αν δεν είναι αρκετό για εσάς, µπορείτε να δηµιουργήσετε και δεύτερο partition. Ωστόσο, προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι µόνο ένα partition µπορεί να είναι ανοικτό.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Αφού κατεβάσετε την εφαρµογή, πρέπει να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Αυτό είναι και το µόνο σηµείο όπου χρειάζεστε δικαιώµατα Administrator. Μόλις ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, θα εµφανιστεί το κεντρικό παράθυρο της εφαρµογής. Συνδέστε το USB flash drive στο οποίο επιθυµείτε να εγκαταστήσετε το κρυπτογραφηµένο partition και επιλέξτε Setup USB Key. Το Rohos Mini Drive αναγνωρίζει αυτόµατα το USB flash drive, και σας προτείνει να εγκαταστήσετε τοκρυπτογραφηµένο partition στον κρυφό φάκελο µε όνοµα _Rohos. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε το κρυφό partition σε άλλο flash drive ή άλλο φάκελο, πατήστε Change. Από εκεί µπορείτε να επιλέξετε και άλλες ρυθµίσεις όπως το µέγεθος του εικονικού partition, το disk letter που θα έχει, και το file system. Έπειτα, πληκτρολογήστε το password για το εικονικό drive και επιλέξτε Create disk.

MINI ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ
Από εδώ και πέρα, µπορείτε να χρησιµοποιείτε το κρυπτογραφηµένο partition σε κάθε υπολογιστή, σαν να έχετε ένα επιπλέον drive, µε τη διαφορά ότι µόνο εσείς γνωρίζετε την παρουσία του και έχετε πρόσβαση σε αυτό. Αφού συνδέσετε το USB flash drive στον υπολογιστή, εκτελέστε το αρχείο Rohos mini, που βρίσκεται στον αρχικό φάκελο, και δώστε το σωστό password. Αν έχετε Administrator Privileges, θα εµφανιστεί ένα νέο drive στον υπολογιστή σας. Το drive αυτό θα λειτουργεί σαν κανονική συσκευή αποθήκευσης.
Αντίθετα, αν δεν έχετε Administrator Privileges, το drive αυτό δε θα εµφανιστεί, καθώς δε θα επιτρέπεται η εγκατάσταση του driver που είναι απαραίτητος για την εµφάνιση του εικονικού drive.
Η λύση είναι η χρήση του ενσωµατωµένου Disk Explorer, που σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τα αρχεία σας σε έναν εικονικό Explorer.
Μάλιστα, ο συγκεκριµένος Εxplorer είναι τόσο εξελιγµένος ώστε να προσφέρει "On-The-Fly encryption". Έτσι, µπορείτε να εκτελείτε κάθε αρχείο και να εργάζεστε κανονικά σαν να πρόκειται για κανονικό δίσκο, ενώ τα δεδοµένα σας κρυπτογραφούνται άµεσα για µέγιστη ασφάλεια. Για παράδειγµα, αν ανοίξετε ένα έγγραφο µε το Wordpad, καµία άλλη εφαρµογή δε θα µπορεί να δει το έγγραφο αυτό.

10 ΚΟΛΠΑ ΣΤΑ WINDOWS 7


Oι δέκα πιο ενδιαφέρουσες "κρυμμένες" λειτουργίες
 
Tα Windows 7 κρύβουν µια πληθώρα λειτουργιών που µπορούν να επιταχύνουν την εργασία σας. Εµείς θα σας δείξουµε πώς θα βρείτε τις πιο έξυπνες και χρήσιµες από αυτές.
 
God Mode

Μπορεί η ονοµασία να είναι υπερβολική, αλλά το God Mode των Windows 7 βρίσκεται όντως παντού. Και σας επιτρέπει να ελέγξετε εύκολα εκατοντάδες ρυθµίσεις για το λειτουργικό σύστηµα από ένα κεντρικό σηµείο. Για να ενεργοποιήσετε το God Mode, δηµιουργήστε έναν νέο folder στο desktop –σε όποιο σηµείο θέλετε– και ονοµάστε το:
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Ο φάκελος που θα δηµιουργηθεί θα περιέχει 270 αντικείµενα, τα οποία θα σας επιτρέπουν να ρυθµίσετε σχεδόν οτιδήποτε στα Windows 7.
 
Bελτιωµένη αριθµοµηχανή 
Το ενσωµατωµένο "κοµπιουτεράκι" των Windows δεν έχει αλλάξει πολύ µε την πάροδο του χρόνου. Το calculator των Windows 7, όµως, παρέχεται µε µερικά έξτρα "κολπάκια" τα οποία θα βρείτε στο µενού View. Προσφέρει πλήθος λειτουργιών, π.χ. µπορείτε να µετατρέψετε µονάδες [θερµοκρασία, βάρος, εµβαδόν και οκτώ ακόµα µονάδες], να υπολογίσετε ηµεροµηνίες ακόµα και δόσεις δανείων.
 
Υποστήριξη περισσότερων formats
Ο ενσωµατωµένος επεξεργαστής κειµένου των Windows, το γνωστό WordPad, είχε περιορισµένη λειτουργικότητα στα Vista, επειδή υποστήριζε µόνο τα formats rtf [Rich Text Format] και txt [απλό κείµενο]. Στα Windows 7, ωστόσο, ο ενσωµατωµένος κειµενογράφος δεν είναι τόσο περιορισµένος. Αν και το WordPad εξακολουθεί να µη συνεργάζεται µε τα αρχεία .doc από το Word 2003 και παλιότερες εκδόσεις, µπορεί να ανοίξει και να αποθηκεύσει αρχεία ODT [OpenDocument Text], τα οποία έχουν δηµιουργηθεί από τον δωρεάν επεξεργαστή κειµένου της σουίτας OpenOffice.org όπως και από αρχεία .docx, δηµιουργηµένα στα Word 2007 ή 2010. 
Aν και το WordPad δεν µπορεί να καταλάβει όλα τα σύνθετα formats [θα σας προειδοποιήσει γι' αυτό από τη στιγµή που ανοίγετε ή αποθηκεύετε ένα αρχείο], θα σας επιτρέψει παρ' όλα αυτά να διαβάσετε τα έγγραφα, χωρίς να έχετε τα προγράµµατα που τα δηµιούργησαν. 
 
Reliability Monitor
Το Reliability Monitor µπορεί να σας βοηθήσει όταν το σύστηµά σας παραπαίει. Ψάξτε για το "reliability" από το µενού Start και τρέξτε το View reliability history. Θα δείτε ένα γράφηµα της σταθερότητας του συστήµατός σας στην πάροδο του χρόνου [σε ηµέρες και εβδοµάδες, αξιολογούµενο σε µια κλίµακα του 1 προς 10]. Αυτό θα σας εµφανίσει ποια προγράµµατα, παράθυρα ή διάφορα άλλα στοιχεία "κρέµασαν" µια συγκεκριµένη ηµέρα, βοηθώντας σας να εντοπίσετε τα όποια προβλήµατα.
 
Problem Steps Recorder
Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τους τεχνικούς να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα µε το PC σας είναι να τους επιτρέψετε αποµακρυσµένη πρόσβαση στο σύστηµά σας. Αν, ωστόσο, δεν επιθυµείτε κάτι τέτοιο, τότε το Problem Steps Recorder ίσως είναι η αµέσως καλύτερη ενέργεια που θα µπορούσατε να δοκιµάσετε. Αναζητήστε και εκτελέστε το "psr" από το µενού Start. Κάνετε κλικ στο Start Record και το utility θα καταγράψει όλες τις ενέργειές σας, τραβώντας µια σειρά από screenshots, περιλαµβάνοντας αυτόµατα εκείνα στα οποία κάνατε κλικ.
Μπορείτε ακόµα να χρησιµοποιήσετε το πλήκτρο Add Comment, για να επισηµάνετε ορισµένες περιοχές στην οθόνη και να εισάγετε σχόλια. Όταν σταµατήσετε τη διαδικασία καταγραφής, όλες οι ενέργειές σας έχουν καταγραφεί σε ένα αρχείο MHTML [MIME HTML], το οποίο µπορείτε να ανοίξετε από οποιονδήποτε browser.
 
Power Efficiency Report
Αν το Windows 7 notebook σας δε διαθέτει την αυτονοµία που θα επιθυµούσατε ή παρουσιάζει διάφορα προβλήµατα ενέργειας [για παράδειγµα, δεν µπορεί να µεταβεί σε κατάσταση standy ή hibernate], τότε ενδέχεται να µην έχουν ρυθµιστεί σωστά οι παράµετροι που σχετίζονται µε την κατανάλωση ενέργειας. Το Power Efficiency Report των Windows 7 µπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε οποιοδήποτε σχετικό πρόβληµα. Ψάξτε για το cmd από το µενού Start κι εκκινήστε το ως administrator [δεξί κλικ στο cmd.exe στο µενού και επιλέξτε το Run as administrator]. Στο command prompt πληκτρολογήστε powercfg -energy [συµπεριλαµβάνοντας και το χαρακτήρα κενού] για να "σαρώσετε" το σύστηµά σας και µετά από ένα λεπτό περίπου θα βρείτε ένα αρχείο µε την ονοµασία energy-report.html στο φάκελο \windows\system32. Αντιγράψτε την αναφορά σε άλλη τοποθεσία και ανοίξτε την [θα εµφανιστεί ένα µήνυµα σφάλµατος του τύπου not found αν επιχειρήσετε να την ανοίξετε από το ίδιο φάκελο]. Έτσι, θα πάρετε µια λεπτοµερή αναφορά για ποιες συσκευές του συστήµατος σας ή ποιες ρυθµίσεις επιδρούν αρνητικά στη διαχείριση ενέργειας.
 
"Καθαρίστε" το… παρελθόν
Δεν αποτελεί µυστικό το ότι όταν σβήνετε αρχεία ή φακέλους στα Windows, αυτά στην ουσία δε σβήνονται – απλώς ο χώρος που καταλαµβάνουν χαρακτηρίζεται ως "available for use". Έτσι, τα αρχεία µπορούν να ανακτηθούν [µε το σωστό software] έως ότου γραφτούν πάνω τους άλλα δεδοµένα.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα ενσωµατωµένο utility στα Windows [ακόµα και στα XP Pro ή τα Vista], το οποίο θα καταλάβει αυτό το χώρο, εξασφαλίζοντας ότι δε θα ανακτηθούν τα αρχεία που σβήσατε. Καλέστε το command prompt και πληκτρολογήστε την εντολή "cipher /w:X", όπου το Χ είναι το γράµµα του drive ή του partition που θέλετε να "καθαρίσετε". Να είστε υποµονετικοί, καθώς η σχετική διαδικασία µπορεί να διαρκέσει πολλή ώρα αν υπάρχει αρκετός χώρος ελεύθερος στο σκληρό σας δίσκο.
 
"Εικονικό" Wi-Fi
Αν ψάξετε για τις δικτυακές συνδέσεις των περισσότερων συσκευών µε τα Windows 7 και µε υποστήριξη του Wi-Fi [εκτός από τη Starter Edition], θα παρατηρήσετε έναν adapter µε την ονοµασία Microsoft Virtual WiFi Miniport adapter. Αυτός ο εικονικός adapter µπορεί να ενεργήσει ως ένα access point βασισµένο στο software. Κάνει µια ασύρµατη ή ενσύρµατη σύνδεση διαθέσιµη σε ένα ξεχωριστό ασύρµατο δίκτυο. Αυτό σας επιτρέπει να φτιάξετε το δικό σας hotspot από οποιοδήποτε δίκτυο είστε συνδεδεµένοι. Για να µπορέσετε να εκµεταλλευτείτε αυτή τη λειτουργία θα χρειαστείτε το δωρεάν πρόγραµµα Connectify [www.connectify.me] .
 
Μετακινώντας παράθυρα
Ψάχνετε έναν εύκολο τρόπο για να µετακινείτε ένα παράθυρο στο desktop ή, ακόµα καλύτερα, µεταξύ πολλαπλών οθονών; Όταν πατάτε το πλήκτρο των Windows µαζί µε το αριστερό ή δεξί βέλος, το ενεργό παράθυρο θα µετακινηθεί από τη θέση του προς την κατεύθυνση που δείχνει το αντίστοιχο βελάκι. Με παρόµοιο τρόπο, αν πατήσετε το συνδυασµό πλήκτρων Windows+Shift+αριστερό ή δεξί βέλος, το ενεργό παράθυρο θα µετακινηθεί στη άλλη οθόνη.
 
Καρφιτσώστε φακέλους στην taskbar
Θα γνωρίζετε, ενδεχοµένως, ότι µε δεξί κλικ στα αγαπηµένα σας προγράµµατα µπορείτε να τα "καρφιτσώσετε" στη Windows 7 taskbar. Σωστά; Αν και δεν υπάρχει σχετική επιλογή για τους φακέλους, µπορείτε µε έναν άλλο τρόπο για να τους κρατήσετε και αυτούς κοντά στην taskbar. Κάντε δεξί κλικ σε οποιονδήποτε φάκελο, σύρετέ τον σε µια κενή περιοχή στην taskbar και αφήστε τον όταν εµφανιστεί το Pin to Windows Explorer.  Αυτό ήταν.

10 ΚΟΛΠΑ ΣΤΟΝ GOOGLE CHROME


10 πράγµατα που πιθανόν δε γνωρίζατε ότι µπορείτε να κάνετε µε τον browser σας
Αν και σχετικά καινούργιος browser, ο Chrome έχει καταφέρει να κερδίσει σιγά-σιγά την εµπιστοσύνη των χρηστών. Και καθώς τα ποσοστά του ανεβαίνουν διαρκώς, εµείς σας δίνουµε µερικές χρήσιµες συµβουλές για το πώς θα τον αξιοποιήσετε καλύτερα, αυξάνοντας ακόµα περισσότερο την ταχύτητά του και εξοικονοµώντας χρόνο.

Ανοίγοντας ταυτόχρονα πολλαπλές σελίδες

Το να ανοίγει ο Chrome πολλαπλές σελίδες ταυτόχρονα [τις αγαπηµένες σας, για παράδειγµα], σίγουρα σας γλιτώνει από κόπο και χρόνο. Και πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά: Κάντε κλικ στο γαλλικό κλειδί, που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου εκτέλεσης, πατήστε Options [Επιλογές] και στην καρτέλα Basic [Βασικά στοιχεία] διαλέξτε το "on startup... open the following pages" [Άνοιγµα των ακόλουθων σελίδων]. Ακολούθως µε κλικ στο Add[Προσθήκη] εισάγετε µία-µία τις σελίδες που θέλετε να ανοίγουν ταυτόχρονα. Σηµειώστε ότι µπορείτε να πληκτρολογήσετε µια νέα διεύθυνση ή να επιλέξετε µια από τις διευθύνσεις που επισκεφτήκατε πρόσφατα.

"Καρφιτσώστε" tabs

Aν χρησιµοποιείτε συχνά ένα site ή µια υπηρεσία κατά τη διάρκεια της πλοήγησής σας στο Web, µπορείτε να το "καρφιτσώσετε" στη µορφή tabπάνω στην µπάρα του Chrome, στη µορφή ενόςfavicon. Αυτό το µικρό µέγεθος βοηθά, επίσης, να µη χάνετε αυτό που χρειάζεστε όταν έχετε ανοίξει πολλά tabs µαζί. Κάνετε δεξί κλικ στο tab που σας ενδιαφέρει και επιλέγετε την εντολή Pin tab[Επισήµανση καρτέλας]. Για να επαναφέρετε την καρτέλα στο φυσικό της µέγεθος, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία.

Mετατρέψτε τα favorites σε Desktop Apps
Αν ζητάτε ταχύτατη πρόσβαση σε ένα site, ο Chrome σάς δίνει τη δυνατότητα να το µετατρέψετε σε desktop app. Επισκεφτείτε το site το οποίο θέλετε να µετατρέψετε, κάντε κλικ στο εικονίδιο του γαλλικού κλειδιού, επιλέξτε Tools [Εργαλεία] και στη συνέχειαCreate application shortcuts [Δηµιουργία συντοµεύσεων εφαρµογής]. Αυτό θα εµφανίσει ένα παράθυρο στο οποίο µπορείτε να δηµιουργήσετε ένα shortcut στην επιφάνεια εργασίας, στο µενού  Έναρξη ή στη γραµµή γρήγορης εκκίνησης. Επιλέξτε τι από αυτά θέλετε και κάνετε κλικ στο Create [Δηµιουργία].

Προσθήκη του Home στη γραµµή εργαλείων

Αναµφίβολα, αυτό που κάνει τον Chrome να ξεχωρίζει από τους άλλους browsers είναι το µινιµαλιστικό του look. Κάποιοι, ωστόσο, θα επιθυµούσαν τουλάχιστον να είχαν ένα πλήκτρο Home. Αν και εσείς συµπεριλαµβάνεστε ανάµεσα σε αυτούς, ιδού πώς µπορείτε να το ενεργοποιήσετε: κλικ, όπως ίσως µαντέψατε, στο εικονίδιο του γαλλικού κλειδιού, άλλο ένα κλικ στο Options [Επιλογές] και στην καρτέλα Basic [Βασικά στοιχεία] ενεργοποιείτε το box "show Home button on th etoolbar". Τόσο απλό.

Αυτόµατη συµπλήρωση διευθύνσεων

Αν κάνετε συχνά παραγγελίες µέσω Internet και βαρεθήκατε να πληκτρολογείτε τη διεύθυνσή σας ξανά και ξανά, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόµενο να χρησιµοποιήσετε τις λειτουργίες αυτόµατης συµπλήρωσης του Chrome. Για να ενεργοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα, κάντε κλικ στο εικονίδιο του γαλλικού κλειδιού, στη συνέχεια κλικ στο Options [Eπιλογές], διαλέξτε την καρτέλα Personal Stuff [Προσωπικά στοιχεία] και τέλος κλικ στο AutoFill options [Eπιλογές Αυτόµατης Συµπλήρωσης].
Eπιλέγοντας το Add address [Προσθήκη διεύθυνσης], µπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία σας. Έτσι, την επόµενη φορά που θα συµπληρώνετε µια φόρµα online, δε θα χρειαστεί να γράψετε ξανά τα ίδια πράγµατα. Ο Chrome σάς επιτρέπει να ενεργοποιήσετε και την αυτόµατη συµπλήρωση των στοιχείων µιας πιστωτικής κάρτας, αλλά για λόγους ασφαλείας δε σας το συστήνουµε.

Η επέλαση των favicons

Ο Chrome σάς προσφέρει έναν εύκολο τρόπο για να αποκτήσετε ταχύτατη πρόσβαση στα favorites ή στα sites που επισκέπτεστε πιο συχνά. Έτσι, όλα σας τα αγαπηµένα είναι δυνατό να απεικονίζονται στην toolbar στη µορφή favicons. Κατ' αρχάς, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει την απεικόνιση της µπάρας των bookmarks. Aυτό το ελέγχετε µε κλικ στο γαλλικό κλειδί, κλικ στο Tools [Eργαλεία] και ενεργοποίηση του "Always show bookmarks bar" [Συνεχής εµφάνιση της γραµµής σελιδοδεικτών] – αυτή η επιλογή µπορεί να είναι ήδη ενεργοποιηµένη. Στη συνέχεια µένει µόνο να σβήσετε το κείµενο που περιγράφει το εκάστοτε bookmark, µε δεξί κλικ σ' αυτό. Εναλλακτικά, πληκτρολογείτε"chrome://bookmarks", δεξί κλικ πάνω στο bookmark που σας ενδιαφέρει, επιλέγετε Edit[Επεξεργασία] και σβήνετε το όνοµα.

Συγχρονισµός µε το Google

Αν και η παρακάτω συµβουλή δε θα σας αφήσει µε το στόµα ανοικτό, είναι αρκετά χρήσιµη στην περίπτωση που εργάζεστε σε πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές. Και αυτό διότι θα σας επιτρέψει να συγχρονίσετε τις ρυθµίσεις του Chrome µε το λογαριασµό σας στο Google κι έτσι να έχετε πάντα τα ίδια settings στον Chrome, από όπου και ανµπαίνετε. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του γαλλικού κλειδιού, µετά κλικ στο Options [Επιλογές] και επιλέξτε την καρτέλαPersonal Stuff [Προσωπικά στοιχεία]. Εκεί πατήστε το πλήκτρο Setup sync [Ρύθµιση συγχρονισµού]. Εισάγετε τα στοιχεία πρόσβασής σας στο Google account και είστε έτοιµοι.

Κολπάκια

Αν χρειάζεται να δείξετε σε κάποιον φίλο µια ιστοσελίδα στον browser σας, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε τα "developer tools"για να κάνετε ένα έξυπνο κόλπο. Έτσι, ενώ βρίσκεστε σε ένα site, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε την εντολή Inspect element[Επιθεώρηση στοιχείου]. Αυτό θα χωρίσει την οθόνη στα δύο,ώστε να βλέπετε τον κώδικά της. Στο συγκεκριµένο viewµπορείτε να πληκτρολογήσετε κείµενο πάνω από το ήδη υπάρχον και να το αλλάξετε µε αυτό της αρεσκείας σας, ή ακόµα και να µεταβάλετε τις διαστάσεις και τα χρώµατα . Εντυπωσιακό!

Ειδικά URLs

O Chrome µπορεί να σας αποκαλύψει µερικά από τα δεδοµένα και τις ρυθµίσεις του χρησιµοποιώντας ειδικά URLs. Έτσι, αν θέλετε να δείτε τα bookmarks, τα downloads και το ιστορικό των περιπλανήσεών σας στο Web, µπορείτε να δώσετε στην µπάρα διευθύνσεων [omnibox] τις ακόλουθες εντολές αντίστοιχα: "chrome://bookmarks", "chrome://downloads" και "chrome://history".

9 Απριλίου 2011

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ OTENET ΠΡΟΣΟΧΗ

Ένα ακόμη μήνυμα - απάτη (phising) πέρασε από τους σέρβερς της otenet και πλημμυρίζει τους χρήστες που έχουν e-mail στην εταιρεία. Πρόκειται για πολύ κακογραμμένο μήνυμα (με αυτόματη μετάφραση) που λέει:

Αγαπητέ Otenet.gr συνδρομητή,

Επαλήθευση λογαριασμού σας απαιτήσεις. Δεν θα είστε σε θέση να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας εφόσον δεν υφίστανται επαλήθευση είναι η τέταρτη ληφθούν.
Για να προχωρήσετε σε έλεγχο, κάντε κλικ στοhttps://www.otenet.gr/onlineservice/ της να ελέγξει το ταχύτερο δυνατό.
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα υπόκειται σε υποχρεωτική παρακολούθηση, παράλειψη συμμόρφωσης θα οδηγούσε σε αναστολή του λογαριασμό.
Χαιρετισμοί,
Otenet.gr Admin
Ελλάδα
Φυσικά κάνοντας κλικ στη διεύθυνση που εμφανίζεται ως https://www.otenet.gr/onlineservice/
μεταφέρεστε (redirect) στη διέυθυνση http://redir.netcentrum.cz/?noaudit&url=http%3A%2F%2Fwww%2Eotenetgr%2Ebeesimple%2Eco%2Euk%2Fotenet%2Dlogin%2Ephp
η οποία επίσης κάνει redirect στη διεύθυνση
www.otenetgr.beesimple.co.uk/otenet-login.php
η οποία σας οδηγεί τελικά στο
http://credit-news.org/
που είναι διαφημιστικό σάιτ δανείων !
Από όλη τη διδικασία βεβαίως, οι απατεώνες επιβεβαιώνουν ότι η διεύθυνση e-mail σας είναι ενεργή και αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ip σας.
Μακρυά λοιπόν κι όπως πάντα, πριν κάνετε κλικ σε μια διεύθυνση, περάστε το "ποντίκι" από πάνω για να δείτε, πού πραγματικά σας οδηγεί.
Και φυσικά έχετε πάντα υπόψη σας, ότι οι εταιρείες και οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ e-mail για να σας ζητήσουν κωδικούς !

6 Απριλίου 2011

IBM & ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 5ΕΤΙΑΣ

Οι μπαταρίες που τροφοδοτούνται από τον αέρα και τα τρισδιάστατα κινητά τηλέφωνα που προβάλλουν ολογράμματα, είναι ανάμεσα στις κυριότερες μελλοντολογικές προβλέψεις των επιστημόνων της κορυφαίας αμερικανικής εταιρίας υπολογιστών ΙΒΜ, αναφορικά με τις επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινότητά μας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οι ερευνητές της ΙΒΜ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προβλέπουν σημαντικές προόδους στην τεχνολογία των τρανζίστορ και των μπαταριών, που θα επιτρέψουν στις διάφορες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές να λειτουργούν επί δεκαπλάσιο χρόνο σε σχέση με σήμερα.

Οι σημερινές μπαταρίες λιθίου-ιόντων είναι πιθανό να αντικατασταθούν από μπαταρίες "αέρα", που θα "αναπνέουν" τον ίδιο αέρα με μας. Αν αυτό όντως υλοποιηθεί, τότε θα προκύψει μια πολύ ελαφριά και ισχυρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία, κατάλληλη από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι ποικίλες καταναλωτικές συσκευές.

Μάλιστα, η ΙΒΜ δεν αποκλείει σε μερικές μικρότερες συσκευές οι μπαταρίες να εξαφανιστούν τελείως, καθώς θα μειωθεί σε λιγότερο από 0,5 βολτ η αναγκαία ποσότητα ενέργειας ανά τρανζίστορ. Μερικά ρολόγια χειρός ήδη χρησιμοποιούν μια παραλλαγή αυτής της τεχνολογίας, καθώς φορτίζονται απλώς με την κίνηση του χεριού. Στο μέλλον, είναι πιθανό ένα κινητό τηλέφωνο να φορτίζεται απλώς με μια ανάλογη κίνηση.

PC ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΕ 1 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ


Μια νέα γενιά μνήμης υπολογιστών, που μπορεί να κάνει τα κομπιούτερ να ανοίγουν σε ένα δευτερόλεπτο, ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές.
Πρόκειται για την λεγόμενη «ενοποιημένη μνήμη» (unified memory), η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των δύο συνηθέστερων μορφών μνήμης που χρησιμοποιούνται σήμερα, προσφέροντας ταχύτερους και φιλικότερους προς το περιβάλλον υπολογιστές.
Η νέα τεχνολογία, που βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμή, αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και παρουσιάζεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης IEEE Computer.
Η «επανάσταση» στις μνήμες
Ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ Πολ Φράνζον, δήλωσε ότι η συσκευή που ανέπτυξε «θα φέρει την επανάσταση στις μνήμες των υπολογιστών».
Όπως εξήγησε, η «ενοποιημένη μνήμη» θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη νέα γενιά υπολογιστών που θα ξεκινούν να λειτουργούν κυριολεκτικά αμέσως (σήμερα απαιτούνται αρκετά δευτερόλεπτα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λεπτά).
Μέχρι σήμερα οι υπολογιστές βασίζονται σε δύο διαφορετικές μορφές μνήμης: τις «πτητικές» ή μεταβλητές (volatile) και τις «μη πτητικές» ή μη μεταβλητές (non-volatile).
Το είδος της μνήμης που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το αν τα δεδομένα πρέπει να προσπελάζονται γρήγορα ή να αποθηκεύονται μόνιμα.
Η «πτητική μνήμη», όπως είναι η RAM (μνήμη τυχαίας προσπέλασης) ή η πιο εξελιγμένη DRAM (δυναμική μνήμη τυχαίας προσπέλασης), αποθηκεύει τα δεδομένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να «διαβαστούν» και να αλλάξουν γρήγορα. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά χάνονται όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη.
Αντίθετα, η «μη πτητική μνήμη», όπως είναι η μνήμη flash, που υπάρχει σε κάρτες μνήμης, USB stick και MP3 player, μπορεί να διατηρήσει τις πληροφορίες για μεγάλη χρονική περίοδο χωρίς να είναι σε λειτουργία.
Πώς λειτουργεί
Η συσκευή που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές συνδυάζει τις δύο τεχνολογίες, ενσωματώνει την ταχύτητα της DRAM και, ταυτόχρονα, προσφέρει μια σταθερή λειτουργία αποθήκευσης.
Έτσι, η «ενοποιημένη μνήμη» δίνει υψηλή ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα, τα οποία αποθηκεύει με αξιόπιστο τρόπο όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν υπολογιστές που ξεκινούν να δουλεύουν σχεδόν στιγμιαία, καθώς οι πληροφορίες που απαιτούνται για την εκκίνηση της συσκευής θα αποθηκεύονται σε γρήγορη μνήμη, εξήγησε ο Δρ Φράνζον.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ


Mία ελληνική ομάδα ειδικών και επιστημόνων, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, αναλαμβάνει τη δημιουργία Πλατφόρμας Ανταλλαγής Ληξιαρχικών Πράξεων, μίας ψηφιακής «ενιαίας προσωπικής κατάστασης», υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικής Καταστάσεως (Commission Internationale de l'Εtat Civil ή CIEC (http://www.ciec1.org).
Το έργο αναφέρεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλούς ανταλλαγής ληξιαρχικών εγγράφων για τον πολίτη των κρατών-μελών της CIEC, εγγράφων που αφορούν την προσωπική κατάσταση των πολιτών της. Ψυχή του εγχειρήματος και υπεύθυνος του έργου είναι ο Αλέξανδρος Βαρβέρης, μέλος Ε.Ε.Δ.Ι.Π. του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όλα άρχισαν όταν το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικής Καταστάσεως, υπό τον καθηγητή Σπύρο Βρέλλη, υποστήριξε τη δημιουργία της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των ληξιαρχείων, προκειμένου οι αρχές των κρατών μελών να ανταλλάσσουν τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά, που προβλέπονται, αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία, και να λαμβάνουν τα απαιτούμενα έγγραφα άμεσα. Ενδεικτικά στοιχεία, όπως η γέννηση τέκνων, γάμοι, βαπτίσεις, αναγνωρίσεις ή νομιμοποιήσεις τέκνων, θάνατοι, είναι μερικά από τα πιστοποιητικά, που συνήθως ανταλλάσσονται μεταξύ των αρχών.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και ξεκίνησε στο τέλος του 2010. Στόχος του προγράμματος είναι μέσα σε δύο χρόνια τα ληξιαρχεία 12 χωρών της Ευρώπης και τεσσάρων εκτός (Ελβετία, Τουρκία, Μεξικό, Κροατία) να είναι συνδεδεμένα ηλεκτρονικά και να αναταλλάσουν σχετικές πληροφορίες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία που ανέλαβε τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι και αυτή ελληνική. Πρόκειται για την εταιρία UBITECH, που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από την επιτροπή αξιολόγησης του διεθνούς διαγωνισμού και τελικά ανέλαβε το έργο.
Όπως εξηγεί ο κ. Βρέλλης, «παράλληλα με τις τεχνικές εργασίες υπάρχει ο νομικός προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα θεμελιωθεί η χρήση της πλατφόρμας. Εκεί ανακύπτουν θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Για τον λόγο αυτό η συζήτηση σε διεθνές επίπεδο συνεχίζεται αμείωτη, προκειμένου να δημιουργηθεί μία διεθνής σύμβαση η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για απόλυτη σαφήνεια, στον τρόπο που θα συνταχθούν με την πλατφόρμα κράτη που δεν έχουν πιστοποιηθεί από την Ευρώπη για τη διακίνηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών τους».
«Είναι ένα ηλεκτρονικό εργαλείο -λέει η Χρυσαφώ Τσούκα, επίκουρη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών- το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί σε τρία περίπου χρόνια, απόλυτα χρήσιμο για τους πολίτες που συχνά χρειάζονται αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων και πρέπει να ζητούν την βοήθεια προξενικών αρχών, τοπικών αρχών, κ.α., διαδικασίες που απαιτούν χρόνο».
Για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διεθνή επιτροπή προσωπικής κατάστασης, κάνει λόγο ο υπεύθυνος του έργου για τη Διεθνή Επιτροπή, Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα αξιοπιστίας, προκειμένου να αποδείξει ότι ακόμη και στα δύσκολα η Ελλάδα μπορεί.
Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά απαιτητικό (μελέτη της δομής της πληροφορίας, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων και των πληροφοριών, όπως επίσης και θέματα ασφαλείας, οικονομικοί παράμετροι, κ.α.) και πρέπει όλα τα ληξιαρχικά γραφεία των 12 κοινοτικών και των τεσσάρων μη κοινοτικών κρατών να διασυνδεθούν αποτελεσματικά, αξιόπιστα και με ασφάλεια. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά η εν λόγω διακρατική σύμβαση απαιτεί τη δημιουργία κατάλληλης τεχνολογικής υποδομής, που θα επιτρέπει τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ληξιαρχικών αρχών των κρατών-μελών του οργανισμού.
Σημειώνεται ότι η υλοποίηση της πλατφόρμας λογισμικού, επιχορηγήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Civil Justice 2007-2013» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3 Απριλίου 2011

Η SONY ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ HACKERS ΑΠΟ ΤΟ PS3


Εκτός Playstation Network θα βρεθούν όσοι έχουν hackάρει το PS3 τους.
Μετά από το σπάσιμο ασφάλειας του Playstation 3 και τις νομικές κινήσεις της Sony εναντίον των hackers, τώρα η Ιαπωνική εταιρεία θέλει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο για όσους χρησιμοποιούν το πειρατικό λογισμικό στο Playstation 3 τους.
Η Sony φαίνεται ότι θα μιμηθεί το παράδειγμα της Microsoft. Όπως η τελευταία είχε κάνει Ban ένα εκατομμύριο χρήστες απ' το Xbox Live, έτσι και η Sony πρόκειται να πράξει κάτι ανάλογο για το Playstation Network. Με τη διαφορά βέβαια ότι τουλάχιστον...τους προειδοποιεί, στέλνοντας από τώρα το μήνυμά της.
Στην ανακοίνωσή της μέσω του Playstation Blog, η Sony προειδοποιεί το εξής: "Παράνομες συσκευές για το Playstation 3 διέρρευσαν από hackers, επιτρέποντας το να εισαχθεί πειρατικό λογισμικό στην κονσόλα. Κάτι τέτοιο παραβιάζει τους κανονισμούς χρήσης του software της κονσόλας για το Playstation Network και τους προβλεπόμενους τομείς του. 
Επιπλέον, το να παίζετε πειρατικό software είναι ενάντια στους διεθνείς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Κατ' επέκταση, όσοι χρησιμοποιούν τα παραπάνω μέσα θα τεθούν μόνιμα εκτός Playstation Network. Προς αποφυγή τέτοιων συνεπειών, θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις πειρατικές συσκευές και να σβήσετε το πειρατικό software απ' το PS3 σας".
Καμία ημερομηνία δεν ορίστηκε σχετικά με το πότε θα ισχύσει το ban απ' το Playstation Network. Όπως και να 'χει, ο "πόλεμος" καλά κρατεί και η Sony σηκώνει ψηλά το λάβαρο της μάχης.

6 ΚΟΛΠΑ ΣΤΟ TWITTER


Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να χρησιμοποιήσει κανείς το Twitter. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία ως εργαλείο μάρκετινγκ για να προβάλλετε το εμπορικό σας σήμα και την επιχείρησή σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους άγραφους κανόνες χρήσης του Twitter για να διασφαλίσετε ότι οι προσπάθειες σας θα φέρουν αποτέλεσμα. Έχετε κατά νου αυτά που πρέπει και που δεν πρέπει να κάνετε:
1. Να έχετε ένα σχέδιο
Είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να ξεφύγετε από το στόχο σας όταν ξεκινάτε να δημοσιεύετε και να επικοινωνείτε στο Twitter. Ξοδέψτε το χρόνο σας εποικοδομητικά αφιερώνοντας συγκεκριμένη ώρα το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα όταν χρησιμοποιήσετε το Twitter για επαγγελματικό σκοπό, ώστε να μοιραστείτε υλικό και να έρθετε σε επαφή με άλλους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία την ίδια στιγμή.
2. Μην το παρακάνετε με την αυτοπροβολή
Ακολουθείστε τον κανόνα 80 προς 20 του μάρκετινγκ. Ξοδέψτε το 80% του χρόνου σας στο Twitter σε δραστηριότητες που δεν διαφημίζουν την εταιρεία σας. Κανείς δεν θα θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας εάν περιαυτολογείτε συνεχώς και προμοτάρετε την επιχείρησή σας. Για παράδειγμα το Twitter της RedBull είναι γεμάτο από χρηστικά links, όπως links για διάφορες διαδηλώσεις και εισιτήρια, ερωτήσεις σε αυτούς που την παρακολουθούν (πχ. Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή RedBull) και απαντήσεις σε ερωτήσεις καταναλωτών.
Όταν ας πούμε οι followers ρώτησαν πληροφορίες για το soundtrack που ακούγεται σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο προφίλ του RedBull στο Twitter, το RedBull απάντησε όχι μόνο λέγοντας τον τίτλο αλλά και δίνοντας το link από όπου θα μπορούσαν να «κατεβάσουν» τα τραγούδια. Προσπαθήστε να παράσχετε ανάλογα διαφοροποιημένα tweets στο Twitter σας.
3. Ενσωματώστε τις προσπάθειες σας στο Twitter σε άλλες πρωτοβουλίες μάρκετινγκ
Το καλύτερο σχέδιο μάρκετινγκ είναι ένα πλήρως ενοποιημένο σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δράσεις σας στο Twitter. Προωθείστε από κοινού με κάθε τρόπο (π.χ., βάλτε ένα εικονίδιο «FollowMe» στην ιστοσελίδα σας και στο blog σας και ένα linkκάτω από την αυτόματη υπογραφή του mailσας) και φροντίστε να δώσετε το επαγγελματικό σας στίγμα στο Twitterπροσθέτοντας ένα μοναδικό φόντο, χρησιμοποιώντας ένα χαρακτηριστικό συνδυασμό χρωμάτων της επιχείρησής σας, καθώς και μία φωτογραφία στο προφίλ σας που να αντικατοπτρίζει την εικόνα της εταιρείας σας.
4. Φροντίστε ώστε το ύφος να μην είναι πολύ προσωπικό ή αρνητικό
Αν χρησιμοποιείτε το Twitter σαν εργαλείο μάρκετινγκ, θα θέλετε το κοινό να βλέπει το προφίλ σας και όλες τις ενημερώσεις σας και αυτό σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να βλέπει τι γράφετε. Δεν ξέρετε ποτέ που μπορεί να καταλήξουν τα tweets σας καθώς οι χρήστες τα αναπαράγουν, τα μοιράζονται κλπ. Η Google κατηγοριοποιεί τα tweets και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου τα κατατάσσει σε αρχεία. Μην αναφέρετε κάτι στο Twitter που δεν θα λέγατε απευθείας στον πελάτη σας. Αποφεύγετε την ανάμειξή σας σε διαφωνίες ή αρνητικές συζητήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την υπόσχεση που δίνει το brand της εταιρείας σας.
5. Να συμμετέχετε και να αλληλεπιδράτε
Δεν στρέφονται όλοι και όλα γύρω από εσάς. Για να καταστήσετε το Twitter ένα αποτελεσματικό εργαλείο μάρκετινγκ, θα πρέπει να το βλέπετε ως ευκαιρία οικοδόμησης μιας σχέσης. Με άλλα λόγια, αφιερώστε περισσότερο χρόνο για να ακούσετε τους άλλους, να τους γνωρίσετε, να διαδώσετε αυτά που έχουν να πουν παρά για να μιλήσετε για τον εαυτό σας. Θυμηθείτε την συμβουλή Νο2 και μην προβάλλετε την εταιρεία σας σε υπερβολικό βαθμό.
6. Μην χρησιμοποιείτε την εταιρική, εξειδικευμένη ορολογία
Εκτός και αν το κοινό σας περιμένει από εσάς εξειδικευμένη ορολογία, αποφεύγετε την χρήση της. Για παράδειγμα, αν είστε ιδιοκτήτης μιας εταιρείας πληροφορικής, αλλά το κοινό σας αποτελείται κατά κύριο λόγο από αρχάριους της τεχνολογίας, αποφεύγετε όρους που προκαλούν σύγχυση ή άλλους που απαιτούν να πτυχίο πληροφορικής για να γίνουν κατανοητοί. Ομοίως, αποφύγετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε εταιρική ορολογία. Κανείς δεν θέλει να «ακολουθήσει» και να αλληλεπιδράσει με ένα εταιρικό φυλλάδιο. Αντί για ένα tweet που θα λέει «εκγαινιάζοντας την αναδιάρθρωση της διαλειτουργικής μας στρατηγικής υπηρεσιών πελατών», γράψτε κάτι πιο εύληπτο, όπως «εργαζόμαστε για μια νέα στρατηγική εξυπηρέτησης πελατών που όλοι θα αγαπήσουν». Ρίξτε μια ματιά στο Twitter της Naked Pizza για να δείτε πώς μια εταιρεία μιλά με επιτυχία τη γλώσσα που το κοινό της αναμένει να ακούσει από αυτό το brand στο Twitter.
H Susan Gunelius είναι βετεράνος του marketing εδώ και μία εικοσαετία και έχει συγγράψει πολλά βιβλία για το marketing, το branding και τα ΜΜΕ

2 Απριλίου 2011

SYMANTEC: "ΑΥΞΗΣΗ MALWARE ΣΕ ANDROID"

Η Symantec παρατήρησε πρόσφατα μια ανοδική πορεία στις επιθέσεις malware ενάντια σε πλατφόρμες Android φορητών υπολογιστών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το νέο malware σε περιβάλλον Android, το οποίο όπως και τα άλλα Android Trojans εξαπλώνεται μέσω εναλλακτικών εκδόσεων νόμιμων εφαρμογών που διατίθενται σε ελεύθερες αγορές από τρίτους.

Το malware με την ονομασία Android.Pjapps μεταμφιέζεται ως μια δημοφιλής εφαρμογή “Steamy Window”. Τα νόμιμα χαρακτηριστικά της αρχικής εφαρμογής εξακολουθούν να υφίστανται στην κακόβουλη έκδοση, αλλά ωστόσο αναδεικνύει την επιπρόσθετη λειτουργικότητα που επιτρέπει στον επιτιθέμενο να κατασκευάσει ένα botnet.

Μεταξύ άλλων, διαθέτει την ικανότητα εγκατάστασης εφαρμογών, πλοήγησης σε websites, προσθήκης σελιδοδεικτών στον browser του χρήστη, αποστολής και φραγής των γραπτών μηνυμάτων. Επίσης, αποστέλλει τις ευαίσθητες πληροφορίες του χρήστη στον επιτιθέμενο.
Παρατηρώντας τις δυνατότητες της απειλής, η Symantec πιστεύει ότι έχει σχεδιαστεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διοχετεύει διαφημιστικές καμπάνιες και να αποκτά οφέλη από την χρήση αποκλειστικών υπηρεσιών προς τρίτους εις βάρος των χρηστών.
Προκειμένου οι χρήστες να αποφύγουν το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα τέτοιων εφαρμογών σε περιβάλλον Android που έχουν μολυνθεί από Trojan, η Symantec συνιστά στους χρήστες:
- Να χρησιμοποιούν μόνο ελεγχόμενες αγορές για downloading και εγκατάσταση εφαρμογών σε περιβάλλον Android
- Να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις για τις εφαρμογές σε λειτουργικό σύστημα Android έτσι ώστε να εμποδίζεται η εγκατάσταση των εφαρμογών που είναι παράνομες
- Να εξετάζουν πριν από κάθε αγορά τα σχόλια άλλων χρηστών για τον έλεγχο της ασφάλειας των εφαρμογών
- Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης μιας εφαρμογής σε περιβάλλον Android, να ελέγχουν πάντα τις άδειες πρόσβασης που ζητούνται για εγκατάσταση
- Να χρησιμοποιούν λύσεις ασφαλείας για φορητές συσκευές ώστε να διασφαλίζουν ότι όλες οι συσκευές που συνδέονται στο δίκτυό τους είναι συμβατές με τις πολιτικές και δεν έχουν μολυνθεί από malware.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την απειλή, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://www.symantec.com/connect/blogs/android-threats-getting-steamy.

BACKTRACK LINUX RSS

BackTrack Linux News

HackersWorld RSS

---- ((( Hacker's World ))) ----

EXPLOIT-DB RSS

Exploit-DB updates Feeds

METASPLOIT RSS

Metasploit Feeds

g0tmi1k RSS

Gotmilk Feeds

Offensive Security RSS

Offensive Security Feeds

Security Focus RSS

Security Focus Feeds

h-secutity RSS

The H Security

Wired How-To Wiki RSS

Wired How-To Wiki

Geekword RSS

Geekword
Ping blog