11 Απριλίου 2011

10 ΚΟΛΠΑ ΣΤΑ WINDOWS 7


Oι δέκα πιο ενδιαφέρουσες "κρυμμένες" λειτουργίες
 
Tα Windows 7 κρύβουν µια πληθώρα λειτουργιών που µπορούν να επιταχύνουν την εργασία σας. Εµείς θα σας δείξουµε πώς θα βρείτε τις πιο έξυπνες και χρήσιµες από αυτές.
 
God Mode

Μπορεί η ονοµασία να είναι υπερβολική, αλλά το God Mode των Windows 7 βρίσκεται όντως παντού. Και σας επιτρέπει να ελέγξετε εύκολα εκατοντάδες ρυθµίσεις για το λειτουργικό σύστηµα από ένα κεντρικό σηµείο. Για να ενεργοποιήσετε το God Mode, δηµιουργήστε έναν νέο folder στο desktop –σε όποιο σηµείο θέλετε– και ονοµάστε το:
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Ο φάκελος που θα δηµιουργηθεί θα περιέχει 270 αντικείµενα, τα οποία θα σας επιτρέπουν να ρυθµίσετε σχεδόν οτιδήποτε στα Windows 7.
 
Bελτιωµένη αριθµοµηχανή 
Το ενσωµατωµένο "κοµπιουτεράκι" των Windows δεν έχει αλλάξει πολύ µε την πάροδο του χρόνου. Το calculator των Windows 7, όµως, παρέχεται µε µερικά έξτρα "κολπάκια" τα οποία θα βρείτε στο µενού View. Προσφέρει πλήθος λειτουργιών, π.χ. µπορείτε να µετατρέψετε µονάδες [θερµοκρασία, βάρος, εµβαδόν και οκτώ ακόµα µονάδες], να υπολογίσετε ηµεροµηνίες ακόµα και δόσεις δανείων.
 
Υποστήριξη περισσότερων formats
Ο ενσωµατωµένος επεξεργαστής κειµένου των Windows, το γνωστό WordPad, είχε περιορισµένη λειτουργικότητα στα Vista, επειδή υποστήριζε µόνο τα formats rtf [Rich Text Format] και txt [απλό κείµενο]. Στα Windows 7, ωστόσο, ο ενσωµατωµένος κειµενογράφος δεν είναι τόσο περιορισµένος. Αν και το WordPad εξακολουθεί να µη συνεργάζεται µε τα αρχεία .doc από το Word 2003 και παλιότερες εκδόσεις, µπορεί να ανοίξει και να αποθηκεύσει αρχεία ODT [OpenDocument Text], τα οποία έχουν δηµιουργηθεί από τον δωρεάν επεξεργαστή κειµένου της σουίτας OpenOffice.org όπως και από αρχεία .docx, δηµιουργηµένα στα Word 2007 ή 2010. 
Aν και το WordPad δεν µπορεί να καταλάβει όλα τα σύνθετα formats [θα σας προειδοποιήσει γι' αυτό από τη στιγµή που ανοίγετε ή αποθηκεύετε ένα αρχείο], θα σας επιτρέψει παρ' όλα αυτά να διαβάσετε τα έγγραφα, χωρίς να έχετε τα προγράµµατα που τα δηµιούργησαν. 
 
Reliability Monitor
Το Reliability Monitor µπορεί να σας βοηθήσει όταν το σύστηµά σας παραπαίει. Ψάξτε για το "reliability" από το µενού Start και τρέξτε το View reliability history. Θα δείτε ένα γράφηµα της σταθερότητας του συστήµατός σας στην πάροδο του χρόνου [σε ηµέρες και εβδοµάδες, αξιολογούµενο σε µια κλίµακα του 1 προς 10]. Αυτό θα σας εµφανίσει ποια προγράµµατα, παράθυρα ή διάφορα άλλα στοιχεία "κρέµασαν" µια συγκεκριµένη ηµέρα, βοηθώντας σας να εντοπίσετε τα όποια προβλήµατα.
 
Problem Steps Recorder
Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τους τεχνικούς να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα µε το PC σας είναι να τους επιτρέψετε αποµακρυσµένη πρόσβαση στο σύστηµά σας. Αν, ωστόσο, δεν επιθυµείτε κάτι τέτοιο, τότε το Problem Steps Recorder ίσως είναι η αµέσως καλύτερη ενέργεια που θα µπορούσατε να δοκιµάσετε. Αναζητήστε και εκτελέστε το "psr" από το µενού Start. Κάνετε κλικ στο Start Record και το utility θα καταγράψει όλες τις ενέργειές σας, τραβώντας µια σειρά από screenshots, περιλαµβάνοντας αυτόµατα εκείνα στα οποία κάνατε κλικ.
Μπορείτε ακόµα να χρησιµοποιήσετε το πλήκτρο Add Comment, για να επισηµάνετε ορισµένες περιοχές στην οθόνη και να εισάγετε σχόλια. Όταν σταµατήσετε τη διαδικασία καταγραφής, όλες οι ενέργειές σας έχουν καταγραφεί σε ένα αρχείο MHTML [MIME HTML], το οποίο µπορείτε να ανοίξετε από οποιονδήποτε browser.
 
Power Efficiency Report
Αν το Windows 7 notebook σας δε διαθέτει την αυτονοµία που θα επιθυµούσατε ή παρουσιάζει διάφορα προβλήµατα ενέργειας [για παράδειγµα, δεν µπορεί να µεταβεί σε κατάσταση standy ή hibernate], τότε ενδέχεται να µην έχουν ρυθµιστεί σωστά οι παράµετροι που σχετίζονται µε την κατανάλωση ενέργειας. Το Power Efficiency Report των Windows 7 µπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε οποιοδήποτε σχετικό πρόβληµα. Ψάξτε για το cmd από το µενού Start κι εκκινήστε το ως administrator [δεξί κλικ στο cmd.exe στο µενού και επιλέξτε το Run as administrator]. Στο command prompt πληκτρολογήστε powercfg -energy [συµπεριλαµβάνοντας και το χαρακτήρα κενού] για να "σαρώσετε" το σύστηµά σας και µετά από ένα λεπτό περίπου θα βρείτε ένα αρχείο µε την ονοµασία energy-report.html στο φάκελο \windows\system32. Αντιγράψτε την αναφορά σε άλλη τοποθεσία και ανοίξτε την [θα εµφανιστεί ένα µήνυµα σφάλµατος του τύπου not found αν επιχειρήσετε να την ανοίξετε από το ίδιο φάκελο]. Έτσι, θα πάρετε µια λεπτοµερή αναφορά για ποιες συσκευές του συστήµατος σας ή ποιες ρυθµίσεις επιδρούν αρνητικά στη διαχείριση ενέργειας.
 
"Καθαρίστε" το… παρελθόν
Δεν αποτελεί µυστικό το ότι όταν σβήνετε αρχεία ή φακέλους στα Windows, αυτά στην ουσία δε σβήνονται – απλώς ο χώρος που καταλαµβάνουν χαρακτηρίζεται ως "available for use". Έτσι, τα αρχεία µπορούν να ανακτηθούν [µε το σωστό software] έως ότου γραφτούν πάνω τους άλλα δεδοµένα.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα ενσωµατωµένο utility στα Windows [ακόµα και στα XP Pro ή τα Vista], το οποίο θα καταλάβει αυτό το χώρο, εξασφαλίζοντας ότι δε θα ανακτηθούν τα αρχεία που σβήσατε. Καλέστε το command prompt και πληκτρολογήστε την εντολή "cipher /w:X", όπου το Χ είναι το γράµµα του drive ή του partition που θέλετε να "καθαρίσετε". Να είστε υποµονετικοί, καθώς η σχετική διαδικασία µπορεί να διαρκέσει πολλή ώρα αν υπάρχει αρκετός χώρος ελεύθερος στο σκληρό σας δίσκο.
 
"Εικονικό" Wi-Fi
Αν ψάξετε για τις δικτυακές συνδέσεις των περισσότερων συσκευών µε τα Windows 7 και µε υποστήριξη του Wi-Fi [εκτός από τη Starter Edition], θα παρατηρήσετε έναν adapter µε την ονοµασία Microsoft Virtual WiFi Miniport adapter. Αυτός ο εικονικός adapter µπορεί να ενεργήσει ως ένα access point βασισµένο στο software. Κάνει µια ασύρµατη ή ενσύρµατη σύνδεση διαθέσιµη σε ένα ξεχωριστό ασύρµατο δίκτυο. Αυτό σας επιτρέπει να φτιάξετε το δικό σας hotspot από οποιοδήποτε δίκτυο είστε συνδεδεµένοι. Για να µπορέσετε να εκµεταλλευτείτε αυτή τη λειτουργία θα χρειαστείτε το δωρεάν πρόγραµµα Connectify [www.connectify.me] .
 
Μετακινώντας παράθυρα
Ψάχνετε έναν εύκολο τρόπο για να µετακινείτε ένα παράθυρο στο desktop ή, ακόµα καλύτερα, µεταξύ πολλαπλών οθονών; Όταν πατάτε το πλήκτρο των Windows µαζί µε το αριστερό ή δεξί βέλος, το ενεργό παράθυρο θα µετακινηθεί από τη θέση του προς την κατεύθυνση που δείχνει το αντίστοιχο βελάκι. Με παρόµοιο τρόπο, αν πατήσετε το συνδυασµό πλήκτρων Windows+Shift+αριστερό ή δεξί βέλος, το ενεργό παράθυρο θα µετακινηθεί στη άλλη οθόνη.
 
Καρφιτσώστε φακέλους στην taskbar
Θα γνωρίζετε, ενδεχοµένως, ότι µε δεξί κλικ στα αγαπηµένα σας προγράµµατα µπορείτε να τα "καρφιτσώσετε" στη Windows 7 taskbar. Σωστά; Αν και δεν υπάρχει σχετική επιλογή για τους φακέλους, µπορείτε µε έναν άλλο τρόπο για να τους κρατήσετε και αυτούς κοντά στην taskbar. Κάντε δεξί κλικ σε οποιονδήποτε φάκελο, σύρετέ τον σε µια κενή περιοχή στην taskbar και αφήστε τον όταν εµφανιστεί το Pin to Windows Explorer.  Αυτό ήταν.

BACKTRACK LINUX RSS

BackTrack Linux News

HackersWorld RSS

---- ((( Hacker's World ))) ----

EXPLOIT-DB RSS

Exploit-DB updates Feeds

METASPLOIT RSS

Metasploit Feeds

g0tmi1k RSS

Gotmilk Feeds

Offensive Security RSS

Offensive Security Feeds

Security Focus RSS

Security Focus Feeds

h-secutity RSS

The H Security

Wired How-To Wiki RSS

Wired How-To Wiki

Geekword RSS

Geekword
Ping blog