11 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ USB


Κρυπτογραφήστε τα δεδοµένα σας, και σε φορητά µέσα αποθήκευσης
Η τεράστια πτώση τιµής που παρουσιάζουν τα USB flash drives και η πρακτικότητα που προσφέρουν για εύκολη µεταφορά δεδοµένων, τα έχουν κάνει αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητάς µας. Αν προσθέσουµε το γεγονός ότι χρησιµοποιούνται και για µεταφορά προσωπικών ή σηµαντικών αρχείων, τότε σίγουρα θα δηµιουργήσουν πονοκέφαλο σε όποιον τα χάσει και κυρίως αν τα αρχεία αυτά πέσουν σε άγνωστα χέρια. Θεωρείται, λοιπόν, απαραίτητη η κρυπτογράφηση τουλάχιστον κάποιων από τα δεδοµένα που υπάρχουν στις συσκευές αυτές. Πολλές εταιρείες προσφέρουν πολύ αξιόλογα προγράµµατα για να καλύψουν την ανάγκη αυτή. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά χρειάζονται Administrator Privileges για να λειτουργήσουν. Αυτό τα καθιστά άχρηστα σε υπολογιστές µε περιορισµένα δικαιώµατα όπως, για παράδειγµα, στη δουλειά ή σε Internet cafés.

ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣ
Το Rohos Mini Drive [www.rohos.com/products/rohos-mini-drive] δηµιουργεί κρυφά και κρυπτογραφηµένα εικονικά partitions σε USB flash drives. Μάλιστα, το συγκεκριµένο πρόγραµµα είναι portable. Εποµένως, από τη στιγµή που θα κάνετε όλες τις απαραίτητες ρυθµίσεις, θα µπορείτε να το χρησιµοποιείτε σε κάθε υπολογιστή χωρίς να απαιτείται άλλη εγκατάσταση. Όπως προαναφέρθηκε, το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα της εφαρµογής είναι ότιδε χρειάζεται Administrator Privileges. Το µοναδικό ίσως µειονέκτηµα είναι ότι τα εικονικά partitions που δηµιουργεί, έχουν µέγεθος µέχρι 2GB. Το µέγεθος αυτό κρίνεται ικανοποιητικό για να καλύψει τις ανάγκες του µέσου χρήστη, αλλά αν δεν είναι αρκετό για εσάς, µπορείτε να δηµιουργήσετε και δεύτερο partition. Ωστόσο, προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι µόνο ένα partition µπορεί να είναι ανοικτό.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Αφού κατεβάσετε την εφαρµογή, πρέπει να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Αυτό είναι και το µόνο σηµείο όπου χρειάζεστε δικαιώµατα Administrator. Μόλις ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, θα εµφανιστεί το κεντρικό παράθυρο της εφαρµογής. Συνδέστε το USB flash drive στο οποίο επιθυµείτε να εγκαταστήσετε το κρυπτογραφηµένο partition και επιλέξτε Setup USB Key. Το Rohos Mini Drive αναγνωρίζει αυτόµατα το USB flash drive, και σας προτείνει να εγκαταστήσετε τοκρυπτογραφηµένο partition στον κρυφό φάκελο µε όνοµα _Rohos. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε το κρυφό partition σε άλλο flash drive ή άλλο φάκελο, πατήστε Change. Από εκεί µπορείτε να επιλέξετε και άλλες ρυθµίσεις όπως το µέγεθος του εικονικού partition, το disk letter που θα έχει, και το file system. Έπειτα, πληκτρολογήστε το password για το εικονικό drive και επιλέξτε Create disk.

MINI ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ
Από εδώ και πέρα, µπορείτε να χρησιµοποιείτε το κρυπτογραφηµένο partition σε κάθε υπολογιστή, σαν να έχετε ένα επιπλέον drive, µε τη διαφορά ότι µόνο εσείς γνωρίζετε την παρουσία του και έχετε πρόσβαση σε αυτό. Αφού συνδέσετε το USB flash drive στον υπολογιστή, εκτελέστε το αρχείο Rohos mini, που βρίσκεται στον αρχικό φάκελο, και δώστε το σωστό password. Αν έχετε Administrator Privileges, θα εµφανιστεί ένα νέο drive στον υπολογιστή σας. Το drive αυτό θα λειτουργεί σαν κανονική συσκευή αποθήκευσης.
Αντίθετα, αν δεν έχετε Administrator Privileges, το drive αυτό δε θα εµφανιστεί, καθώς δε θα επιτρέπεται η εγκατάσταση του driver που είναι απαραίτητος για την εµφάνιση του εικονικού drive.
Η λύση είναι η χρήση του ενσωµατωµένου Disk Explorer, που σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τα αρχεία σας σε έναν εικονικό Explorer.
Μάλιστα, ο συγκεκριµένος Εxplorer είναι τόσο εξελιγµένος ώστε να προσφέρει "On-The-Fly encryption". Έτσι, µπορείτε να εκτελείτε κάθε αρχείο και να εργάζεστε κανονικά σαν να πρόκειται για κανονικό δίσκο, ενώ τα δεδοµένα σας κρυπτογραφούνται άµεσα για µέγιστη ασφάλεια. Για παράδειγµα, αν ανοίξετε ένα έγγραφο µε το Wordpad, καµία άλλη εφαρµογή δε θα µπορεί να δει το έγγραφο αυτό.

BACKTRACK LINUX RSS

BackTrack Linux News

HackersWorld RSS

---- ((( Hacker's World ))) ----

EXPLOIT-DB RSS

Exploit-DB updates Feeds

METASPLOIT RSS

Metasploit Feeds

g0tmi1k RSS

Gotmilk Feeds

Offensive Security RSS

Offensive Security Feeds

Security Focus RSS

Security Focus Feeds

h-secutity RSS

The H Security

Wired How-To Wiki RSS

Wired How-To Wiki

Geekword RSS

Geekword
Ping blog